Транспортът в София

Oбщественият транспорт в София е един от най-евтините в Европа. Столицата ни се гордее и с едно от най-чистите метра в Европа. То е сравнително ново и покрива града, включително летището.

Имайте предвид, че ако сте отседнали в хотел Даунтаун София, едва ли ще имате нужда от транспорт, защото всички важни места са на пешеходно разстояние. Ако все пак имате нужда от транспорт, имате няколко варианта:

Обществен транспорт

Tram Sofia

Можете да използвате автобуси, трамваи, тролеи и метро. Единичният билет струва по-малко от едно евро. Ако ви се наложи да използвате повече от една линия, по-добре си вземете дневна карта за цялата градска мрежа, която струва около две евра. Имайте предвид, че градският транспорт е предимно дневна услуга, въпреки че има и няколко нощни линии.

Проверете уебсайта на Центъра за градска мобилност за информация относно маршрути и разписания, нощни линии, график на метрото, интерактивна карта и още.

Метро

Subway transportation in Sofia

Метрополитен е собственост на Столична община. Метро станциите са нови и чисти, транспортът е бърз и сигурен. Въпреки че линиите са само две, те покриват всички ключови райони, включително центъра и летището. Населението на днешна София наброява почти 2 млн. Бързият и безопасен транспорт е важен за бързото и безопасно пътуване, избягване на задръствания, особено в натоварените часови пояси.

Средното разстояние между станциите е около 1000 метра, а капацитетът – 50000 пътници на час при дневен общ трафик на пътници от 1,2 млн. Обикновено на последните спирки на метрото има големи 24-часови паркинги, така че ако не ви се шофира в градския трафик, просто паркирате колата и се качвате на метрото.

Таксиметрови услуги

Taxi in Sofia

Таксиметровите услуги не са унифицирани. Обикновено тарифите са ниски или средни като цена, но има и компании с изключително високи такси за километър, граничещи с кражба. Цената на такси от единия до другия край на града би трябвало да струва около 20 евро, в зависимост от трафика. Затова ви препоръчваме две от големите таксиметрови компании в София:

OK Супертранс – +359 2 973 21 21
Yellow 333 – +359 2 91119

OK Супертранс има подходяща услуга за градски туристи. Можете да си наемете такси за минимум 3 ч. за около 25 евро и да пътувате с лекота.

Yellow 333 има мобилно приложение, с което лесно и удобно може да си запазите такси.

Възможно е и плащане с кредитна карта, но трябва да го заявите предварително.

Коли под наем и паркинг

Всички големи rent-a-car компании оперират в София. Europcar, Hertz, Avis, FireFly и др. имат офиси на летището от които да наемате бързо и лесно кола, за да шофирате в града. Важно е да знаете, че паркинг зоните в центъра на София са две – Синя и Зелена. Можете да паркирате колите за кратък престой, следвайки инструкциите и знаците на съответните зелена и синя зони. Ако просрочите времето, колите се вдигат с паяк. Може да заплатите паркинга с SMS или талон (който да закупите от служителите със зелени светлоотразителни жилетки в съответните зони).