Музеи в София

Има много какво да се научи за българската история и традиции, ако човек реши да влезе в някои от най-известните и посещавани музеи в София. Темите са разнообразни, както и локациите, като в тази статия ще ви дадем някои полезни насоки и съвети.

В зависимост от времето и ресурсите, с които разполагате, може да изберете някои от безплатните или платени турове в столицата, които продължават два и повече часа. Ако предпочитате да се наслаждавате на София със собствено темпо, може да ви е необходимо малко повече време. За тези от вас, които обичат да ходят пеша, препоръчваме да се придържате към централната част на града, където има богат избор от музеи на пешеходно разстояние. Все пак е добре да знаете, че в покрайнините на столицата има още много какво да се види и горещо препоръчваме да посетите някои музеи извън градския център, в случай че разполагате с време.

Музеи в центъра

National Archaeological Museum

Националният археологически институт с музей при БАН се намира в самия център на София, до Президентството, и обхваща цялостно проучване на културата на племената и народите, които са населявали днешните български земи от Древността до XVIII в.

адрес: ул. „Съборна“ 2
работно време:
10ч. – 18ч. от май до октомври;
10ч. – 17ч. от ноември до април, почивен ден понеделник.

National Ethnographic Institute

Институтът за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН също се намира в сърцето на града – в бившия Княжески дворец. Сградата от края на XIX в. е културен паметник и притежава колекция от над 50000 експоната, организирани в няколко колекции: българско народно облекло; накити; медникарство; земеделие и животновъдство; дърворезба, домашни занаяти и покъщнина; керамика; дребни тъкани; шевици; едри тъкани; обичаи и обреден реквизит; чуждестранно изкуство; изобразително изкуство.

адрес: пл. „Княз Александър I“ 1
работно време:
10ч. – 18ч. от март до октомври
10ч. – 17ч. от ноември до февруари
почивен ден – понеделник

Sofia History Museum

Музея за история на София също се намира в символна за столицата ни сграда – Централната минерална баня, която е в близост до джамията Баня баши. Постоянните и временни изложби на музея обхващат периода от Античност до наши дни на града, с повече от 1000 експоната и специална зала за деца, където могат буквално да докоснат историята.

адрес: пл. „Бански“ 1
работно време:
10ч. – 18ч. от май до октомври
10ч. – 18ч. от ноември до април, почивен ден понеделник

Boyana Church

Боянската църква„Св. Никола и св. Пантелеймон“ се намира в полите на Витоша и е известна с изключителните си средновековни стенописи. В Боянския храм се различават три строителни етапа за периода Х – ХІХ в. През 1979 г. църквата е включена в списъка на световното културно наследство и е под закрилата на ЮНЕСКО заради колоритните и дълбоко психологически образи на стенописите й от 1259 г. – най-пълните и запазени паметници на средновековното художествено изкуство на Балканите.

адрес: ул. „Боянско езеро“ 3
работно време:
9.30ч. – 18ч. от април до октомври
9ч. – 17.30ч. от ноември до март

National History Museum

Националният исторически музей е най-големия в България и един от най-богатите на Балканите с повече то 650 000 експоната от Античността до наши дни. Ще останете без думи пред гледките на Панагюрското златно съкровище, златни апликации от с. Дъбене от V хил. пр. Хр., средновековно изкуство, православни икони, артефакти от българския фолклор и националноосвободителното движение, изложени в постоянните и временни експозиции на музея.

адрес: ул. „Витошко лале“ 16
работно време:
9.30ч. – 18ч. от април до октомври
9ч. – 17.30ч. от ноември до март