София – Столицата на България

София, столицата на България често е пренебрегвана от туристите, които  в много случаи се отправят директно към морските или ски- курортите.  Така те пропускат нещо много специално. Основан преди хиляди години, днес най-големият град в страната продължава да се развива като културен и икономически център.

Местоположение

Градът е позициониран на стратегически кръстопът.  Пътят от Западна Европа към Истанбул минава през София, Белград, Скопие и след това през Пловдив към Турция. София свързва също Близкият Изток със Средният Изток.

История на София

София е била населена преди много хилядолетия.  Заради благоприятния си климат и природа, през осми век пр.н.е. тук са се заселили тракийските племена.  Те дали и първото име на града – Сердика.  През първи век пр.н.е. привлечени отчасти от многото горещи извори, римляните завзели Сердика и я превърнали в римски град, който бил любимият град на Константин Велики. Веднъж той дори казал: “Сердика е моят Рим”. В началото на девети век, българският Хан Крум нападнал града и той станал неделима част от Първата Българска империя.   По това време градът бил преименуван на Средец (Център) заради стратегическата си централна локация.

От 1018-1094 г., Средец бил под византийско управление. Въпреки това, той продължил да бъде важен стратегически, икономически и културен център. По времето на Втората Българска Империя, той  приел облика на голям средновековен град. Неговите тесни и претъпкани улици станали свидетели на построяването на все повече малки църкви и манастири, които по-късно станали Софийската Света Гора. Сегашното си име градът придобива в края на 14-ти век, в чест на символа на града, базиликата Света София.

През 1382 година, градът попада под турско робство. Пет века по-късно, през 1878 година бива освободен. На  3 април, 1879 година бил обявен за столица на новоосвободената Българска нация. Празника на града се чества всяка година на 17 септември. Той е в чест на мъченичеството на Света София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Настояще

Днешна София е запазила много паметници от своето дълго и богато минало, които разказват историята на града на тези, които искат да я узнаят. Столицата е предпочитана за организирането на международни конгреси.   Националния Дворец на Културата е едно от най-известните места в града за бизнес и търговски форуми.

В София се намират също и най-престижните и големи образователни институции в страната. Университети, колежи и средни училища предлагат отлично образование в крак с всички съвременни тенденции.

Природа

В близост до града в планините Витоша, Лозен и Стара Планина  през вековете са построени толкова много манастири, че станали известни като Софийската Света Гора. Те изиграли важна роля за запазването на българското духовно наследство по време на Турското робство на страната.

Има различни възможности за спорт и възстановяване. Плувни басейни на открито, тенис кортове, модерни фитнес и спортни зали. Основния стадион на града, “Васил Левски” привлича хиляди фенове за футболни мачове и концерти.

Обширни паркове и красиви градинки предлагат отдих от шумните градски улици. Ски пистите и планински маршрути в планината Витоша, са само на няколко спирки с градския транспорт от центъра на града.

 Център

Едно от най-любимите места на посетителите и жителите на града е булевард Витоша. Тук може да намерите както кафенета така и магазини, от световно известни марки. Тъй като булевардът е пешеходна зона, той е много приятно място дори само за разходка и почивка.

Дом на много български музеи, галерии, ресторанти и места за развлечения, София може да ви накара да останете по-дълго време от планираното и да продължите да я откривате.