Велико Търново

Искате ли да вървите по стъпките на българските царе? Ако отговорът е „Да“, горещо ви препоръчваме да намерите време и да посетите Велико Търново и околностите му, където страстта ви към история, изкуство, култура, вкусна храна и хубави вина, ще бъде максимално задоволена.

Този древен и в същото време съвременен град с история на повече от 7000 години, разположен в центъра на България, на равни отстояния от София и Варна, ни оставя без дъх с хълмовете и живописните си гледки. Каним ви да се потопите векове назад в истории на смелост, достойнство и преклонение пред Бога, като се разходите спокойно и основно пеша по улиците на града.

Траки, а по-късно римляни, са властвали над областта в Древността. През Средновековието Царевград Търнов е столица на Второто българско царство (XII-XIV в.) и като такава процъфтява в културен и духовен център до превземането й от османските завоеватели през 1393 г.След Освобождението през 1878 г., пак в Търново са положени основите на Третата българска държава със заседанията на делегатите на Учредителното събрание, което приема през 1879 г. Търновската конституция – първият основен закон на новоосвободена България и една от най-демократичните за времето си европейски конституции. Тук се свиква и Първото Велико народно събрание, което избира княз Александър I Батенберг (1857 – 1893) за български владетел. Днес градът е модерен административен център и утвърдена туристическа и културна дестинация.

Има толкова много места от които да си избирате да посетите в или около Велико Търново – дворци и кули, древни надписи, манастири с богат стенопис, живописни мостове, уникални в архитектурно отношение къщи, разположени терасовидно една над друга и т.н. Ние ще ви разкажем само за основните забележителности, които непременно трябва да видите, ако сте в града. Най-значимата от тях е крепостта Царевец – пълнокръвен средновековен град, в центъра на който се е издигал двореца , църквата „Св. Петка”, множество жилищни и стопански сгради, водохранилища и бойни кули. На най-високата част на Царевец била резиденцията на патриарха, а в непосредствена близост и патриаршеската църква „Възнесение Христово”. Днес крепостта оживява като арена на редица културни събития сред които летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ и впечатляващия спектакъл „Звук и светлина“. Северозападно от Царевец се намира Трапезица – квартал-крепост с множество манастири и църкви, чието археологическо богатство все още се разкрива.

Велико Търново е известен не само с историческите си хълмове, но и множеството православни храмове. Емблематичен храм е църквата „Св. четиридесет мъченици“ в Асеновата махала, която се намира в речната долина в подножието на хълмовете Царевец и Трапезица. Построен е през 1230 г. в чест на победата на Цар Асен II над Византия. Тук са погребани българските царе Калоян (1168 – 1207) и Иван Асен II. В църквата се съхраняват и едни от най-значимите старобългарски епиграфски паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум (755 г. – 814 г.). Пак тук, на 22 септември 1908 ч. цар Фердинанд обявява България за независима от турската държава.

Някои от най-известните български манастири се намират в околностите на града – Преображенски, Патриаршески, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др.

Старият град е идеалното място за разходки, които да ви пренесат в миналото на града. Вървейки по Самоводската чаршия (улицата на занаятите), гостите на града имат възможност да разгледат сгради, издигнати преди повече от 200 години, както и да усетят една изцяло различна атмосфера. Чаршията е пълна със занаятчийски работилници, дюкяни за сувенири и галерии.

Голяма част от градските музеи също се намират в Стария град. Някои от най-интересните са Археологическият музей, „Музей Възраждане и Учредително събрание“, Музей за нова и най-нова история, Сарафкината къща, къщата музей на П. Р. Славейков, Стамболовият хан, ханът на Хаджи Николи и др.

Не забравяйте да поглезите сетивата си и да презаредите като опитате някои от местните специалитети в някои от многото ресторанти в центъра. Ние имаме любимо място – ресторант Шастливеца 1 в началото на Стария град на Велико Търново, чиято тераса гледа към река Янтра. Насладете се на величествената гледка към паметника на Асеневци, посветен на царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Построен е през 1985 г., при навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър и освобождаването на България от византийско робство.

И последно, но не по важност, силно ви препоръчваме да се разходите извън града. Само на 6 км от Велико Търново се намира селището-резерват Арбанаси с великолепно запазени архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. На 20 км от Велико Търново се намира и археологическият резерват Никополис ад Иструм – римски и ранновизантийски град, основан от император Траян през 106 г.н.е. Античният град е процъфтявал до 447 г. сл. Хр., когато е унищожен от хуните. Градът е пример за римско градско планиране с мрежата си от улици, водопровод, обществени сгради, форум, части от голяма обществена баня (терми), театър (одеон) и централен градски площад (агора).

Повече информация за Велико Търново и неговите исторически забележителности, туристически атракции, хотели, ресторанти, транспорт и актуални събития, може да получите http://www.velikoturnovo.info/.