Никулден

Заповядайте в ресторант Даунтаун да отпразнуваме с Никулденски шаран деня на един от най-тачените християнски светци.

Меню Никулден

Кога?

На 6 декември Православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, или по народному Никулден. Роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия, Свети Николай през целия си живот помага на страдащите, защитава невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата.

Къде?

Отрано в българските земи Свети Николай е почитан и възприеман като покровител на моряците и рибарите. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда.

Кой празнува?

На Никулден завършва сезона на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. Когато се приготвя Никулденски шаран се внимава люспите да не паднат на земята и да не бъдат стъпкани, което ще донесе болести и страдания. Костите се закопават в земята или се пускат в река или море, за да се умножи плодородието и семейното благополучие. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Николина, Николета, Нина, Кольо, Нено, Ненка, Нейчо, Нина,Никол и др.

Именници, банкери и почитатели на празника, очакваме ви в ресторант Даунтаун на 6 декември!

ИЗТЪНЧЕНА ХРАНА И НАПИТКИ

Ресторант Даунтаун и Лоби бар