Известни са победителите във фотоконкурса

„Любимо място в София“

Най-сниман обект е патриаршеската катедрала

“Св. Александър Невски“

Приключи фотоконкурса за любители на хотел Даунтаун „Любимо място в София“, който стартира на 20 юли с подкрепата на Джаzz+, GoGuide и MySofia.

В много оспорваната надпревара участваха близо 100 фотографии, сред които бяха отличени първите три. Според класацията на журито, първо място заема снимката „Нощна София (НДК)“ на Михаил Кьосев, второ място е за „Есенна София (Храм Света София)“ на Мария Цветанова и на третото почетно място е „Какво не виждаме докато Животът минава?“ на Петя Петкова. Голямата награда на публиката спечели снимката на Екатерина Стоянова „Стара София“, на която на преден план е изобразена сградата на „Министерство на земеделието, храните и горите“ . Тя бе с най-много гласове – 107 и най-висок рейтинг от 4.5 от фотографиите, които отговарят на критериите, според Официалните правила на конкурса.

Конкурсът имаше за цел да привлече снимки, които да покажат най-характерните и впечатляващи места на открито в центъра на София. Журито, съставено от управителя на хотел Даунтаун, опитен фотограф от My Sofia и представител на медийния партньор Go Guide, разполагаше с десет дни, за да избере носителите на първа, втора и трета награда сред 98-те снимки, изпратени от 65 любители-фотографи. Фотографиите бяха оценявани според това дали са пряко обвързани с темата на конкурса, дали въздействат емоционално, дали са оригинални, позитивни, вдъхновяващи, изразяващи лично отношение и носещи елементи на спонтанност и естественост. Половината от оценката бе формирана от фотографските качества на предложените снимки.

Най-сниман обект и безспорен символ на столицата е храм-паметника „Св. Александър Невски“ – 20 от общо 24-те снимки на църкви в града. Веднага след него по популярност се нареждат нощните фотографии – 18 на брой, всички централни паркове и градинки – 17 снимки, фонтаните на София с 15 фотографии, Народен театър „Иван Вазов“ – 12 и НДК – 8. В началото на октомври в хотел “Даунтаун” ще се открие и изложба с десетте най-красиви фотографии според журито и публиката с гледки от центъра на София, които представят красотата на столицата ни и я отличават от други български и европейски градове.

Фотоконкурсът бе част от играта „Опознай столицата, за да я обикнеш” на хотел Даунтаун. Всеки участник в #downtownsofiaphoto можеше да качи до три фотографии на страницата на конкурса, за да спечели една от четирите награди: уикенд за двама в “Холидей Клуб Перла Бийч” Приморско, ваучер за хотел и ресторант Даунтаун София, целодневни билети за двама за аквапарк “Акваленд” Приморско и два билета за концерта на японските барабанисти „Ямато“ през ноември в София.