Еструна донесе огнени ритми в хотел Даунтаун

Estruna - ЕструнаМарт ни срещна с едно ново измерение на красотата на гласа в музиката на Estruna – Arcangel & New Bulgarian Voices cond. by G. Petkov.

В хотел Даунтаун посрещнахме испанският фламенко певец Арканхел, китаристите – Дани де Морон и Рикардо Морено, басистът Хосе Мануел Посада „Eл Попо“ и перкусионистът Агустин Диасера, дошли да представят спечелилия Латино Грами за 2018 г. албум “Al Este del cante” на българска сцена съвместно с хор Нови български гласове. Слушахме с вълнение концерта на 31 март в НДК и се потапяхме в симбиозата от фламенко и български фолкор – една нова вселена от звуци и гласове. Благодарим на гостите ни, че ни направиха част от една магия, в която преоткрихме красотата на българската музикална традиция на фона на преплитането и с испанската култура.

Историята на Еструна започва през 2012 г. с концерт на испанския певец Арканхел в София и идеята да се създаде нова музика, която да вплита в себе си фламенкото и българския фолклор. Срещата с Георги Петков – диригент и композитор с дългогодишен опит в смесването на фолклор и популярна музика, води до сформиране нов хор от млади певици, специално за проекта Еструна. Премиерата е в София през 2013 г. Следват над 30 концерта в Испания, записи на живо през август 2017 г. и албум през 2018 г. Al este del cante е резултат на петгодишни усилия и концертен опит, който печели Латино Грами за най-добър фламенко албум и е безспорен успех за българската музика.

Следете и нашата секция Събития за новини и събития в и около София